Assalamualaikum......mmmmm.....selamat malam., sori yea blog...hehehe...dah lama tak update blog nie....almaklumlah....sibuk sangat dengan hal kerja, famili tambah lagi mereka tengah demam termasuk le...ayah dua bebudak tue...sakit dada...kuat sangat sedut asap....
Kali ini saja nak cerita pasal makanan yang dah lama sangat tak dapat merasa iaitu nasi kandar.
Hahahahaha.... hari ini dapat jugak makan dengan sepuasnya.... makan nasi kandar tapi bukan di Penang yea... tapi cuma di Mydin, Nusajaya....jea....
Sedap jugak lah....dagingnye lembut dan terasa rempahnya....tp tak de gambar yea...time makan nie sebab dua bebudak ini meragam....si adek tak cukup2 dengan papadum... yang si abang dengan air milonye....
Tahu ke nasi kandar tue ape? hehehe...macam cikgu sekolah plak...........!!!!!
Nasi Kandar adalah hidangan popular utara Malaysia, yang berasal dari Pulau Pinang.Ia adalah hidangan nasi kukus dan disajikan dengan pelbagai kari dan hidangan sampingan.
Beras untuk hidangan nasi kandar sering diletakkan dalam bekas kayu kira-kira tiga kaki tinggi, memberikan aroma yang tersendiri. Nasi disertai dengan hidangan sampingan seperti ayam goreng, kari limpa, sotong, daging lembu, telur ikan, udang goreng. Hidangan sayur-sayuran biasanya sayur terung, bendi atau peria.
Yang paling terkenal gerai nasi kandar di Pulau Pinang adalah Restoran Kassim dan Line Clear, Di Selangor, satu rangkaian restoran nasi kandar Syed Restoran dan Restoran Ahmad Shah. Sementara itu di Kedah, terkenal nasi kandar restoran Nasi Kandar Pokok Ceri dan Royale Hijau Kuning. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, beberapa restoran rantaian telah muncul seperti Nasi Kandar Subaidah, Nasi Kandar Nasmir, Pelita Nasi Kandar dan Kayu Nasi Kandar. Ada yang telah pertikaikan keenakannya berbanding versi Pulau Pinang asal. Di Perlis, beras berwarna kuning dengan herba dan hidangan dirujuk sebagai "nasi ganja",
(Nasi Kandar Thumbs Up), di hadapan Masjid Jamek, Kuala Ketil, Kedah .
Dan banyak lagi.....tak taip plak dekat sini....bahasa pun dah tunggang terbalik.....hehehehe
Jadi layan jea lah yea.....dekat bawah nie...adalah beberapa keping gambar sekadar hiasan....
Kali ini saja nak cerita pasal makanan yang dah lama sangat tak dapat merasa iaitu nasi kandar.
Hahahahaha.... hari ini dapat jugak makan dengan sepuasnya.... makan nasi kandar tapi bukan di Penang yea... tapi cuma di Mydin, Nusajaya....jea....
Sedap jugak lah....dagingnye lembut dan terasa rempahnya....tp tak de gambar yea...time makan nie sebab dua bebudak ini meragam....si adek tak cukup2 dengan papadum... yang si abang dengan air milonye....
Tahu ke nasi kandar tue ape? hehehe...macam cikgu sekolah plak...........!!!!!
Nasi Kandar adalah hidangan popular utara Malaysia, yang berasal dari Pulau Pinang.Ia adalah hidangan nasi kukus dan disajikan dengan pelbagai kari dan hidangan sampingan.
Beras untuk hidangan nasi kandar sering diletakkan dalam bekas kayu kira-kira tiga kaki tinggi, memberikan aroma yang tersendiri. Nasi disertai dengan hidangan sampingan seperti ayam goreng, kari limpa, sotong, daging lembu, telur ikan, udang goreng. Hidangan sayur-sayuran biasanya sayur terung, bendi atau peria.
Yang paling terkenal gerai nasi kandar di Pulau Pinang adalah Restoran Kassim dan Line Clear, Di Selangor, satu rangkaian restoran nasi kandar Syed Restoran dan Restoran Ahmad Shah. Sementara itu di Kedah, terkenal nasi kandar restoran Nasi Kandar Pokok Ceri dan Royale Hijau Kuning. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, beberapa restoran rantaian telah muncul seperti Nasi Kandar Subaidah, Nasi Kandar Nasmir, Pelita Nasi Kandar dan Kayu Nasi Kandar. Ada yang telah pertikaikan keenakannya berbanding versi Pulau Pinang asal. Di Perlis, beras berwarna kuning dengan herba dan hidangan dirujuk sebagai "nasi ganja",
(Nasi Kandar Thumbs Up), di hadapan Masjid Jamek, Kuala Ketil, Kedah .
Dan banyak lagi.....tak taip plak dekat sini....bahasa pun dah tunggang terbalik.....hehehehe
Jadi layan jea lah yea.....dekat bawah nie...adalah beberapa keping gambar sekadar hiasan....
Ulasan
Catat Ulasan